logo rolduckerveld

Aan tafel met… Luciën Krul van Maximus Vastgoedbeheer

Lucien in RolduckerveldIn het Rolduckerveld in Kerkrade gaat veel veranderen. De hoogbouwflats aan de Hertogenlaan zijn al gesloopt. De complexen met in totaal 250 woningen aan de Ailbertuslaan, Monseigneur van Gilsstraat, Directeur Evertsstraat en de laagbouw aan de Hertogenlaan worden nog afgebroken. Steeds meer bewoners daarvan verhuizen naar een nieuwe woning. We willen dat de buurt veilig en prettig blijft, zeker nu er steeds meer appartementen leegstaan. HEEMwonen zorgt daarvoor samen met Maximus Vastgoedbeheer.

“De lege woningen blijven eigendom van HEEMwonen. Wij beheren ze, zolang de flats niet zijn gesloopt”, vertelt Luciën Krul van Maximus. “Wij zorgen dat ze tijdelijk worden bewoond. Antikraak noemen we dat. De bewoners krijgen geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. Dat betekent dat ze in de woning mogen verblijven zolang als dat mogelijk is. Ze weten dat het tijdelijk is en dat ze eruit moeten zodra wij dat zeggen.”

 

Wind- en waterdicht

Maximus gaat de woningen voor hen niet opknappen. “We zorgen wel dat ze wind- en waterdicht zijn. De basis moet goed en veilig zijn. Zo moeten de stopcontacten in orde zijn, er moeten deuren in zitten en een vloer in liggen. De tijdelijke bewoners zorgen zelf voor het onderhoud. Een kapotte deurklink bijvoorbeeld moeten ze zelf vervangen. Alleen als er problemen zijn met gas, water of elektra zorgen wij dat dat wordt gemaakt.”Strenge eisenMaximus stelt strenge eisen aan het tijdelijk bewonen. “We willen bijdragen aan een veilige buurt, daarom screenen we de bewoners. We willen goed weten wie we er laten wonen”, legt Luciën uit. “We plaatsen nooit gezinnen met kinderen. Ook mag niemand anders dan afgesproken in de woning verblijven. We controleren de appartementen eens per maand. Dat kondigen we vantevoren aan. Als we denken dat het nodig is, mogen we ook zomaar naar binnen gaan. Zeker als we vermoeden dat er iets niet in orde is. Is dat inderdaad het geval, dan voeren we een goed gesprek. Dat doen we ook als er afval wordt gedumpt. Als we achterhalen van wie dat is, moet diegene de opruimkosten betalen.”

 

Wijkpunt Rolduckerveld

Het beheer van de leegstaande woningen in Rolduckerveld is het eerste project waarin Maximus en HEEMwonen samenwerken. “Het is begonnen toen we de 200 appartementen aan de Hertogenlaan in beheer kregen.” Luciën is inmiddels een bekend gezicht in de buurt. Hij is vaak te vinden in het wijkpunt waar hij samenwerkt met onze medewerker leefbaarheid Monique. “We hebben veel contact. Dat is belangrijk. Maximus gaat in principe alleen over de lege woningen, maar we kijken toch verder. Samen werken wij aan een veilige en leefbare buurt.